Dagwaarde motor van de motor betekent het geldbedrag wat de motor op dit moment waard is. Dit bedrag heeft te maken met verschillende factoren. Het heeft bijvoorbeeld te maken met hoe oud de motor is. Verder wordt er ook gekeken naar schade en slijtage. Wanneer er veel schade aan de motor is zal de dagwaarde ook zakken. Daarnaast wordt er ook gekeken naar hoe hoog de kilometerstand op de motor is. De kilometerstand geeft het aantal gereden kilometers van het voertuig aan. Met de dagwaarde van een motor kun je kijken welke soortgelijke motor je met dat bedrag kunt kopen.

Hoe bereken je dagwaarde motor?

De dagwaarde van een motor kun je berekenen. Zoals net al verteld werd heeft dit te maken met verschillende factoren. Een Schademotor heeft bijvoorbeeld een lagere dagwaarde. Voor een motor gaat het berekenen iets lastiger dan bij een auto. Omdat er voor motoren geen ANWB koerslijst is waarmee je snel een indicatie kan krijgen van de dagwaarde moet je het bij een motor zelf uitzoeken. Om een goede indicatie te krijgen kun je het internet doorzoeken naar soortgelijke motors. Aan de hand hiervan kun je een goede indicatie maken.

Hoe kun je de dagwaarde omhoog krijgen?

Aan veel factoren die de dagwaarde van een motor bepalen kun je niet veel veranderen. Echter kun je aan een factor wel iets doen. Namelijk de schade. Wanneer je bijvoorbeeld jouw motor wilt verkopen voor zo veel mogelijk kun je ervoor kiezen om eerst aan deze factor te werken. Je kunt de schade zo klein mogelijk maken. Als je zelf handig hierin bent en er verstand van hebt kun je zelf aan de slag om de schade te repareren. Als je dit niet zelf wilt of kan doen, kun je naar een garage gaan en de schade door hen te laten repareren.